Friday, October 14, 2005

Mengingat mati...

Malam tadi aku ajak my little man sembahyang Isyak dengan aku. Selepas dia ambil air sembahyang dia hamparkan 2 sejadah sebelah menyebelah. Aku dan dia pun sembahnyang bersama. Setiap kali sembahyang dengan dia, aku baca kuat supaya dia dapat ikut. Semalam dia baca lebih deras dari aku. Meaning to say that dia dah confident dengan bacaan nya. So aku pun slow down biarkan dia baca outloud. Dalam hati aku terfikir ...emm tak lama lagi my little man nie dah boleh jadi imam dan mama dia jadi makmum...

Sperti biasa selapas selesai sembahyang, aku berdoa dan turn little man will follow. Doa dia berbunyi begini...

Allahhummaya rabbi, aku bermohon kepadamu,
jadikan lah diriku,
seorang budak yang pandai, bailk hati, suka hati, pemurah dan pemyayang..
Ya Allah ya tuhan ku, ampunkanlah dosaku, dosa kedua ibubapaku, keluargaku serta rakan-rakanku.
Ya Allah, aku bermohon kepadamu, tempatkanlah kami ke dalam golongan orang-orang yang beriman...
Amin...

Selepas tu dia akan mencium tanganku, kedua pipiku dan touching hidung..Aku selalu cakapkan pada dia bila nak cium pipi mama, it must be from your heart.... In return, I will do the same to him...kadang2 aku saja pejam mata dan cuba cari pipi dia...kalau salah tempat dia akan ketawa because I miss the right place while closing my eyes...

Malam nie, spontaneously aku cakap dengan little man...kalau mama mati nanti, adik cium mama macam ni ya...dia terdiam sekejap..Aku yang masih dalam telekung cuba illustrate kat dia as if aku dah mati.

Aku: " Bila mama mati, adik boleh tolong mandikan mama..."

Little man: " Tapi F takut kat skeleton ".
Rupanya dia bayangkan kalau mayat tu in the form of skeleton...

Aku: " Kalau orang mati lama sangat, mestilah all flesh decompose and left with skeleton, tapi kalau baru mati, semunya intact macam tidur aje..."

Little man: " Mama, F tak nak lah mandikan mama sebab malu nak tengok private part tu..."
Aku: " Ooooo..bukan gitu...masa mandi pun semua ditutup dengan kain. Orang perempuan akan mandikan orang perempuan dan adik boleh tolong siram air..."

Dia dengar dan diam serta termenung dengan penjelasan aku..

Little man: "Kalau orang mati dia dipakaikan baju ke mama? "

Aku jelaskan kat dia sedikit pasal letak kapas dan kain putih yang membalut badan.

Aku: " Oklah ...tak pe adik tak payah tolong mandikan mama, tapi adik tolong tanamkan mama bila mama dimasukkan kedalam kubur nanti..."

My little man termenung dan berfikir panjang. Dia nampak sedih walaupun cerita aku pasal mati ni macam cerita biasa saja tak ada unsur kesedihan.

Little man: " Mama, I don't think I can take it right now, ....Maybe when I am 10 or 11 years old then it is ok.."

Aku pun terdiam sekejap. Sebenarnya ini dah kali kedua aku menceritakan padanya pasal mati. Last time maybe early of the year. Masa tu airmata dia berlinangan... At that time aku tak cerita panjang. Cuma aku ajar dia cium aku bila aku mati nanti. Of course aku illustrate masa aku dalam telekung juga. Tapi kali ni, cerita pasal mati ni lebih panjang sikit to include mandi dan kubur.

Aku :" Adik, semua orang akan mati tak kira tua, muda, kecil dan besar... Bila dah masanya tiba Allah nak cabut nyawa kita, satu saat pun dia tak akan delay "

Little man: " Mama, sakit ke bila Allah nak cabut nyawa kita.."

Aku: " Kalau kita sembahyang tak tinggal, buat semua yang disuruh oleh Allah dan kita doa supaya Allah cabut nyawa kita dengan perlahan.. tak sakitlah...Macam kita tidur ... Lepas tu bila kita bangun kita dah berada tempat lain...disyurga..kalau kita buat jahat tentu masuk neraka"

Little man: " Takutlah mama masuk neraka..."

Aku: " Masuk neraka nie kalau kita mencuri, menderhaka pada ibu bapa dan buat jahat pada orang lain. Kalau kita tak mencuri, dengar cakap ibu bapa dan buat baik pada orang kita boleh masuk syurga..."

Little man:" Mama, kalau kat syurga tu macamana?".

Aku: " Bila terbayang aje nak apa semua dah ada kat depan mata. Disyurga penuh dengan bidadari melayan kita..."

Tiba-tiba phone berbunyi...jadi perbincangan kami tentang "mengingat mati" pun terhenti disitu ... That much I could explain and guide my 9 year old little man..the angel and the strength of my life...In a few more months we have to be separated for a while. It is very difficult for him and me but I will keep giving him the confident that it will be alright.

10 comments:

AdieJin said...

tidakkk tidakkkkkk...panassss...tidakkkk

Queen Of The House said...

I find this a very difficult topic to approach with my kids. On my part, rasa sedih. On their part, takut diaorang pulak rasa takut. But it is easier to be factual about it - of course first must get over the 1001 questions stage of what happens to the body. Then the spiritual part. "Macamana dah mati boleh bangkit pula??" "Macamana dah reput tinggal tulang boleh elok balik?" etc. But my kids have experienced deaths in the family firsthand a few times.

anggerik merah said...

Jin, dramatic le pulak you nih..!!
Ini cerita macamana mama nak explain kat anak..

QOTH, you are rite. Difficult to explain. But I have to find the way to explain to him. Kalau kat Msia kita boleh bawa pegi tengok jenazah dan orang meninggal. Kat sini tak ada. So now that he has a lot to ask.. like the reason of fasting, sembahyang, so in a way kena lah cerita juga. I am still learning alot about the right approach for kid and hope to learn from fellow bloggers too on their experience.

Anonymous said...

AM
Soalan-soalan cepumas yang boleh buat parents cemas kalau tak tahu jawapan (me lah!)

EM

Kak Lady said...

anggerik...bebudak memang kadang susah nak paham...yang anak kak lady ni lagi plak...baru 4 tahun..kak lady beritau dia..nanti kalau dia dah besar...ibu dah tua..tak lamer nanti ibu akan mati..dia cakap..'alah ibu jgn le mati...nanti saper nak cebokkan fareez"...heheh itu yang dia ingat...

atn said...

i yg tua ni pun takutkan mati

Queen Of The House said...

AM, I remember shortly after losing the baby, the kids were asking sooo many questions about death sampai I tak tahu macamana nak jawab kadang-kadang. So I went to this big Islamic bookstore (Saba Islamic Media - they even have a website and have lots of books in English) and asked if they have a book that explains about death, written especially for children. Tak ada! The staff said that it is such a 'heavy' topic - agaknya susah orang nak tulis untuk budak-budak. Then I almost broke down at the shop (ish malunya) because I so badly wanted to find something. In the end, I realised that it has to come from our own understanding, penghayatan, experience & knowledge.

RojakBuah said...

very good approach AM...kalau sy tk leh nk citer kot..tk reti...

Nadia said...

AM,

you make me want to blog about this..:) maybe I will...we'll see. you have such a smart young man there masyaallah. :)

osm18 said...

türk seks, türk sex, türk sikiş, türk porno, türkçe pornosu, türkçe altyazılı porno, türkçe konuşmalı sikiş götten sikiş türk pornosu, türkçe pornosu, türk porno izle, türkçe seks izle, türkçe sex izle, türk porn, turk porn, turkish porn, turkce porno, porno