Monday, October 17, 2005

Part 5....pertemuan yang ceria

Disaat aku baru nak meneruskan coretanku part 5 ni, terdengar incoming message from mobile phone. Terdegup jantungku bila melihat message tu from N. Dah lebih seminggu mendiamkan diri... messagenya: " dalam ingatan, selamat berpuasa ". Aku menepuk dahi...huh...tapi aku tersenyum sendiri...apa pasal?? Mind reading lagi??? N dapat rasa yang aku nak tulis kisah pertemuan kami? Pelik nya hidup nie!!! Should I reply or not?...My reply is " Hi, lil brother, hw r u? Babysit? Hw is business? ".

Aku pun meneruskan coretan ku mengimbasi kembali pertemuan ku dengan N buat kali kedua. Petang tu aku sampai dari PD dah agak lewat. Aku sempat tidur sekejap menghilangkan kepenatan. H was outstation. Aku beritahu dia yang aku akan keluar malam tu dan makanan akan aku sediakan untuk dia bila dia sampai ke rumah nanti.

Aku pergi ke tempat sama dan park kereta ku. N sampai dan ajak aku naik kereta dia lagi. Setelah aku buka pintu keretanya, aku bertanya..

Aku: " Ini N ke? takut silap orang ...". Sambil tersenyum N menjawab..

N: " Yes, it is me..come in... U dah makan?"

Aku: " belum lagi.."

N: " I bawak you makan. Where do you want to go?"

Aku:" Tak tahu lah N. Mana-mana pun boleh.."

N: " How about steak house.."

Aku: " Tak kisah lah..."

N bawak aku ke Steak house restaurant dekat Kampung baru malam tu. Aku pun tak pernah tahu ada Steak house kat situ. Tak ingat namanya apa..Setelah parking kereta, kami masuk dalam restaurant dan duduk kat satu meja. It is an open restaurant. Agak tak selesa kedudukan meja tu. N ajak aku pindah kat meja lain dan suruh aku pilih meja. Aku pun menuju ke meja dekat ruang diluar restaurant tu..lebih selesa dan berangin sikit. Aku duduk mengadap dalam restaurant so that aku boleh mengamati decoration yang unik di dinding restaurant tu. N mengadap luar.

N: " AM, you have make a rite choice of table because I can see the PETRONAS Twin Tower in front of me. It is so beautiful..."

Aku: " Really...tak perasan pulak tadi..Anyway, I like to look at the inside of this restaurant. The owner must have been to overseas looking at the collection of decoration on the wall. It is so very unique.."

The environment malam nie agak berbeza dari pertemuan kami yang pertama beberapa hari yang lalu. Lebih ceria dan happy. Aku lebih ceria sebab baru balik dari Forum dan jumpa ramai orang kat forum tu. Aku nampak N pun lebih ceria, lebih banyak tersenyum dan tak menunjukan body language yang banyak persoalan. N beritahu aku yang setiap hari dia akan balik kerumah dari office untuk pastikan family dia semua ok dan baru dia keluar malam untuk urusan businessnya berjumpa dengan clients dan potential clients. Setiap malam itulah routinenya. Baginya, dia rasa lega setelah dapat pastikan anak2 nya dah makan sebelum keluar. Itu adalah tanggungjawab nya sebagai bapa dan suami. Dia dan isteri sudah ada perjanjian untuk keluar malam bagi urusan part-time business demi masa depan keluarganya. Aku kagum dengan kegigihan dan rasa tanggungjawab yang ada pada N. Terasa bertuah mengenali kawan seperti N.

Kali ni kami lebih mengenali diantara satu sama lain. Kami bercerita pasal peristiwa yang kelakar serta challenges yang kami lalui dan juga apa yang menakutkan. Contohnya, N beritahu yang dia pernah phobia naik kapalterbang. Terasa macam nak berpaut pada sesuatu. Coincidently ada pulak lagu from film titanic in the background. So dalam cerita phobianya..dia pula ada lah relate pada lagu tu...Aku pun saja buat tak mahu faham apa yang dia maksudkan..Aku gelakkan dia...Dalam kepala berfikir, romantic juga dia nie rupanya..

Cerita aku pulak kalau kena campak kat dalam swimming pool tak pandai water tred. Mesti tenggelam and lemas terus...dan macam-macam cerita lagi. Yang aku kurang selesa ialah ada lampu jalan berwarna kuning yang berada di atas kepala kami...lampu tu sekejap padam dan sekejap menyala.....menambahkan romantic suasana kat meja tu...Setiap kali lampu tu padam aku akan pandang kat atas..terpinga-pinga kenapa lampu tu macam tu. N senyum saja tengok gelagat aku...

Masa kami bercerita, aku makan dan N minum saja. Aku tahu yang N asyik tenung kat aku masa aku makan...walaupun aku rasa tak selesa tapi aku tak tunjuk reaksi ketidak selesaan ku..aku buat sahaja....Suka hati dialah...

N:" AM, you nampak tak couple tadi tu...behind you?"

Aku:" No... tak perasan pulak.."

N:" Tua-tua pun masih jalan pegang tangan...how romantic. Nie mesti pernah duduk kat oversea..I suka tengok macam tu.."

Aku diam sekejap. Berfikir apa nak kata..

Aku:" Emmm...Tak ada salahnye buat macam tu to your husband/wife.... After all as you grow older, it is more important to show your love & affection towards each other. Just that our society is not so open to do such things in public..For me, there is nothing wrong and I am not shy to do that in public.."

N senyum saja dengan pendapat aku..

Aku:" Betul tak??...We have to be able to speak out our mind and express ourself to those that we love..."

N: " Yes, certainly I agree with you..."

N: " AM, patut lah kita nie ada banyak persamaan because we are Chemist by background..."

Aku:" Really...what do you mean???". Aku saja nak suruh dia bercakap so that dia tak duduk depan aku perhatikan aku makan.

N:" From my observation, generally chemist have a lot thing in common....
and we have certain style and way of thinking.."

Aku: " Betul ke N??? Anyway, I am no more chemist...I am changing my profession to ****, so do my way of thinking. It does effect the way I approach problems and solving them..".

Jam dah pukul 2 pagi, ..sekali lagi tak terasa masa berlalu....N bangun nak pergi bayar...

Aku: " N, can I pay..."

N: " No it is on me...". Makan free lagi...

Dalam perjalanan balik...

N:" AM, what do you do with your hard own money.."

Aku:" I did some investment for myself and my son's education several years ago".

N nasihatkan aku supaya invest my money for future in case something happen to me. I am well aware of it. In fact memang aku dah plan nak invest more for my future. Aku tahu yang N memang genuinely advice me with no intention of pursuading me to make investment with him. We did discuss about investment.

Saying good bye was the hardest part... always speachless.....

Aku: " Hi, thanks for being my buddy, we do have a lot in common....we can talk at the same wavelength...I did wish you said cannot make it to see me again tonite.."

N diam seketika..

N: " Do keep in touch with me thru email when you are back there..."

Aku:" I do tend to write a lot like a novel. If you want to read please do so, otherwise just ignore.."

N:" Don't worry, I am used to read a long email..."

N:" It is very late now, can I send you back?"

Aku:" No, it is alright..."

N memperhatikan aku mengundur kereta. Aku takut juga kalau dia ikut aku sampai rumah...but I was very sure that we parted from the place we met..

The next day aku fly back to kampung. Aku banyak tidur masa dikampung sambil memikirkan about my future...Aku hantar SMS kepada N kalau aku invest RM*****/year for 10 years, how much will the money grow when I am 60 yrs old. Surprisingly N immediately call me. He sound so happy macam menanti berita dari aku, but I am just cool and so much focus on investment.

N: " AM, if you decided to invest with me then I can at least see you once a year rather than waiting for 10 years.."

Aku: " N, I have not decided yet..just thinking about it...I might not have that much money right now in my account here."

N:" Don't worry AM, I can pay first for you..then you can pay me back whenever you have your money..."

Aku:" You are out of your mind N...it is a lot of money...I will call you if I decided to do so when I am back to KL ".

Keesokan harinya aku balik ke KL. Tapi aku tak call N. Aku spend sepenuh masa bersama H dan baby sebab aku hanya 2 malam sebelum fly back to oversea.... bersambung...

4 comments:

Anonymous said...

we want more...hehehee...mcm mana ler ending ni..pendek sgt AM...

RojakBuah said...

nape jd anonymous lak...AM..lagi..lagi..

Ely said...

call me silly, but whos H?

best best best! we want more!!!

Kak Teh said...

aha..more! kak teh pun nak tau jugak!